De Hobbytuinier Prairietuin Zaden

Het kweken van planten binnenshuis

Bij het kweken van planten uit zaad dienen we met het volgende rekening te houden:

-zaaigrond
-zaaibak
-het zaaien
-omgevingsfactoren: water,   licht,lucht en kiemtemperatuur
-het afharden van de plantjes

plantjes gezaaid begin september 2016 / foto 28-10-2016

-Als grond kun je een luchtige, vocht vasthoudende grond gebruiken. Gebruik hiervoor niet te grove potgrond en houd de grond zowel voor het ontkiemen als tijdens het het opkweken van de plantjes redelijk vochtig.

-Als zaaibak kun je kweekbakken met deksel van verschillende maten gebruiken.

-De kiemtemperatuur van de zaden is circa 20 graden celsius.

-De zaadjes dienen net onder de oppervlakte te worden aangebracht. Hiervoor gebruik je een cocktailprikkerje. Nadat de aarde egaal wat aangedrukt is, prik je er een klein gaatje in, waarin het zaadje wordt gelegd. De grond licht aandrukken en het wachten gaat beginnen. De kiemtijd is verschillend. De gemiddelde kiemtijd is ongeveer 14 dagen, waarbij soms na een week al een plantje te voorschijn komt en ook wel eens pas na 4 weken. Of er gebeurd niets! Het zaadje is mogelijk niet kiemkrachtig of de omstandigdheden zijn niet goed.

-Zoals eerder vermeld dient de grond redelijk vochtig te zijn. Met de kap op de kweekbak onstaat hierdoor een vrij vochtige omgeving, waarin de jonge plantjes het goed doen. Om schimmel of groenvorming van de grond te voorkomen is het nodig om elke ochtend en avond gedurende een half uur de kap van de bak te houden. Voor de juiste lichthoeveelheid is het verstandig om de kweekbak bij het raam te zetten en indien mogelijk voor het raam waar de meeste zon is. Dit is zowel voor het ontkiemen van de zaden als voor het groeien van de plantjes belangrijk. Wanneer het in de avond donker is, kun je de bak (met kap!) onder of in de buurt van een lamp zetten.

-De plantjes kunnen wanneer er geen nachtvorst meer is, in de tuin worden gezet. Maar dat kan zo maar niet! De plantjes zullen eerst geleidelijk aan de omstandigdheden buiten, wind en zon, moeten wennen. Bij een temperatuur van ongeveer 18 graden kan dat gebeuren. De eerste dagen niet in de zon. Dit kan bijvoorbeeld als volgt gebeuren. De eerste dag 15 minuten, de tweede dag een half uur, de derde dag 1 uur, de vierde dag 2 uur enz. Hierna zet je ze voor dezelfde tijden in de zon en kan je de tijden snel uitbreiden, zodat ze buiten kunnen blijven staan. Dit is een globaal voorbeeld. Je kunt zelf beoordelen wat de mogelijkheden zijn.